Hasznos tudnivalók


Kőápolás

A gránit, kiváló fizikai tulajdonságai lévén, szinte semmilyen ápolást nem igényel, sem belső, sem külső környezetben. Amiért kezelést mégis alkalmazunk rajtuk az egyrészt a vandálok elleni védekezés teszi szükségessé, az „antigrafitti” impregnálás kezelés követően a ráfújt festéket könnyedén és gyorsan el lehet távolítani a felületről, másrészt a konyha és mosdópultok esetében, olaj és vízfolt elleni impregnálással meggátoljuk az anyagba való beívódást, s ezáltal az elszíneződést és a foltosodását. Más kezelés szükségtelen a gránit esetében, takarításkor ultrás, vagy akár domesztoszos vízzel is lehet tisztítani.

Nem így van ez a márványok és mészkövek esetében, mivel ezeket az anyagokat a sav, a lúg támadja, megmarja, nagyon kényesek a mechanikai hatásokra, karcolásokra.


Kezelési útmutató márvány és mészkő padlófelületekre

 1. Óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól (ütés, éles eszközök pl.: kés, fűrész, csavarhúzó, kalapács, létrák lába, stb.) mert könnyen karcolják a felületet. Nagyobb súlyú tárgyakat mozgatáskor ne húzzuk a felületen, hanem emeljük meg azokat, vagy védőfilcet helyezzünk alájuk.
 2. TILOS a felületet, savas tisztítószerekkel takarítani. (Tilos anyagok: Hypo, Domestos és klórtartalmú antibakteriális szerek, valamint maró hatású anyagok.)
 3. Csak semleges kémhatású tisztítószerek (ph-semleges), vagy egyszerűen tiszta víz használatát, javasoljuk takarításhoz. (Mindig kevés vízzel mossunk fel!) Téli időszakban sózott felületekről történő belépéskor gyakori felmosást javasolunk.
 4. A márvány és mészkő nedvszívó képessége nagyobb, mint a gránité, így kérjük a felületére csöpögött, kiömlött folyadékokat azonnal felitatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni! (Ez különösen fontos olaj, zsiradék, kávé, vörösbor, alkoholtartalmú folyadékok, ecetes levek, szénsavas italok esetén, mert ezek mattá teszik a fényes felületet, valamint beleivódnak mélyen a kőbe és a későbbiek folyamán nem lehet eltávolítani.) Szintén óvni kell a felületet rozsától, nikotintól.
 5. Javasoljuk a felületek két-évenkénti fényezését, impregnálását!

Kezelési útmutató márvány és mészkő pultokhoz

 1. Óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól (ütés, éles eszközök pl.: kés, fűrész, csavarhúzó, kalapács,., stb.) mert könnyen karcolják a felületet. Nagyobb súlyú tárgyakat mozgatáskor ne húzzuk a felületen, hanem emeljük meg azokat, vagy védőfilcet helyezzünk alájuk.
 2. Szigorúan tilos a pultra ráállni, rátérdelni, ráülni… stb., különösen érvényes ez a kivágások mentén (mosogató, tűzhely), mivel ezeknél a helyeknél a felület el van gyengítve.
 3. TILOS a felületet, savas tisztítószerekkel takarítani. (Tilos anyagok: Hypo, Domestos és egyéb klórtartalmú, antibakteriális szerek.)
 4. Csak semleges kémhatású tisztítószerek (ph-semleges), vagy egyszerűen tiszta víz használatát javasoljuk takarításhoz.
 5. A márvány és mészkő nedvszívó képessége nagyobb, mint a gránité, így kérjük a felületére csöpögött, kiömlött folyadékokat azonnal felitatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni! (Ez különösen fontos olaj, zsiradék, kávé, vörösbor, ecet, savanyúságlé, szénsavas italok esetén, mert ezek matt-tá teszik a fényes felületet, valamint beleivódnak mélyen a kőbe és a későbbiek folyamán nem lehet eltávolítani.) Szintén óvni kell a felületet rozsától, nikotintól.
 6. Az előző pontban felsorolt beívódások ellen nyújtanak bizonyos védelmet az impregnálószerek, amellyel, beszerelés után a felületeket be lehet ereszteni. Ezek újbóli használata 1-2 évente javasolt. (Gránitimpregnáló szerek a kereskedelemben kaphatóak.)

 7.  

Kezelési útmutató gránit munkalaphoz

 1. Óvjuk a felületet az erős mechanikai hatásoktól (ütés stb.) mert ezek extrém esetben maradandó károsodást okozhatnak a felületen. Ez különösen érvényes a kivágások mentén (mosogató, tűzhely), mivel ezeknél a helyeknél a felület el van gyengítve.
 2. Szigorúan tilos a pultra ráállni, rátérdelni, ráülni… stb., különösen érvényes ez a kivágások mentén (mosogató, tűzhely), mivel ezeknél a helyeknél a felület el van gyengítve.
 3. A gránit rendkívül kemény anyag, a háztartásban előforduló eszközök többségével nem lehet megkarcolni, de vídiabetétes és különösen edzett élű eszközök használatától tartózkodni kell.
 4. A gránit nedvszívó képessége kisebb, mint a márványé, de a felületére csöpögött, kiömlött folyadékokat lehetőség szerint azonnal fel kell itatni és a helyét tiszta vizes ruhával áttörölni! Ez különösen fontos zsír, olaj esetén, mert ezek a szemszerkezet pólusai között, beleivódnak mélyen a kőbe és a későbbiek folyamán nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet eltávolítani.
 5. Az előző pontban felsorolt beívódások ellen nyújtanak bizonyos védelmet az impregnálószerek, amellyel, beszerelés után a felületeket be lehet ereszteni. Ezek újbóli használata 1-2 évente javasolt. (Gránitimpregnáló szerek a kereskedelemben kaphatóak.)
 6. A felületre a köznapi normál használat során keletkező meleg edények rátehetőek, abban kárt nem tesznek. De tartózkodni kell a nyílt láng használatától, illetve a gránitot nem szabad kitenni közvetlen sugárzó hőnek.
 7. A gránit sav és lúg álló, ezek semmilyen kárt nem tudnak tenni benne!


 Márvány, gránit, mészkő anyagok, márvány konyhapult, márvány mosdópult, gránit ablakpárkányok és gránit fedlapok. Márvány és gránit lépcsőburkolatok, mészkő fal- és homlokzatburkolatok. Márvány sírkövek, gránit sírkövek, sírkőkészítés, márvány emlékművek, márvány vagy gránit díszítőelemek. Akciós márvány, gránit burkolatok, akciós márvány konyhapult vagy munkalap, akciós márvány mosdópult illetve konyhai munkalap. Akciós gránit padlóburkolat, márvány fal- és homlokzatburkolat. Akciós márvány és gránit sírkő és sírkövek. Munkalapok széles választéka.